23948sdkhjf

Barhandat underhållsarbete på hög spänning

Några av Vattenfall Services Nordics eltekniker har deltagit i en unik utbildning i metoden arbeten med spänning 400 kV barhand.

STF fick uppdraget att utbilda Vattenfalls eltekniker. Eftersom det blir allt svårare att få avbrott för underhållsarbete är arbete med spänning en strategisk viktig utbildning. Deltagarna i kursen får också goda kunskaper som de kan använda på lägre spänningsnivåer och exempelvis utföra barhandsmetoden i komplicerade miljöer. 

AMS-utbildningar bygger generellt på att deltagarna ska lära sig utföra underhålla utan att koppla bort bort strömmen. AMS 400 kV barhand är en påbyggnadsutbildning där deltagarna får öva på arbete med högspänning utförd med barhandsmetoden.

Niklas Rosén var en av deltagarna från Vattenfall Services som genomförde den två veckors långa utbildning. 

– All kunskap är bra att ha med sig, så jag tror verkligen att jag kommer ha bra nytta av utbildningen efteråt. Det är bland annat vissa saker inom elektromagnetiska fält som jag innan inte hade så bra koll på innan, säger Niklas.

De deltagare som har genomfört utbildningen har sedan innan grundläggande kunskaper avseende klättring, repvana och förståelse för begränsningar vad gäller mekaniska krafter och elektriska fenomen. Grundläggande kunskaper är viktigt för att kunna tillgodose sig utbildningen och förstå riskerna. 

– Det här är en mycket bra plattform att utgå från för att kunna utföra AMS-jobbet i skarpt läge. Efter utbildningen kommer jag att ha bättre kunskap vad det handlar om när jag är ute på plats. Sedan får jag såklart bra hjälp av kollegorna väl ute på plats när det gäller.

Något som Niklas var spänd inför att testa var koppla sig mot spänning. 

– Jag trodde att det i alla fall skulle pirra till lite eller något liknande. Det hände inte så mycket alls med mig, utan surrade mest till och så sprakade det och lät runtomkring mig. Sen var det som att jobba spänningslöst. Men det var kul att testa på!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078