23948sdkhjf

Underhållet kan skötas på 900 mils avstånd

Med en investering på cirka en miljard euro är den nya tillverkningsanläggningen Boschs största enskilda investering. Artificiell intelligens skapar en god grund för datadrivet underhåll.

Bosch öppnar en av världens modernaste fabriker för kiselplattor i Dresdens. Högautomatiserade och fullt uppkopplade maskiner och integrerade processer i kombinationer med AI-lösningar ska göra anläggningen till en smart fabrik och en banbrytare inom Industri 4.0.

För Bosch är halvledare en kärnteknik och det är strategiskt viktigt att vi både utvecklar och tillverkar dessa komponenter själva. I Dresden kommer vi att använda artificiell intelligens för att ta halvledartillverkningen till nästa nivå, säger Dr Volkmar Denner, koncernchef för Robert Bosch GmbH. Detta är vår första AIoT-fabrik: helt uppkopplad, datadriven och självoptimerande redan från början. 

Tillverkningsanläggning står nu färdigbyggd i Dresden. 

Med kombinationen av artificiell intelligens (AI) och Internet of Things (IoT) lägger vi grunden för datadrivna, kontinuerliga förbättringar i tillverkningen, säger Denner. 

Tillverknings- och underhållsprocesser kan därför analyseras i realtid. Ett exempel på detta är att en AI-algoritm kan upptäcka även minimala avvikelser i produktionen. Orsakerna till felen kan analyseras omedelbart och avvikelser i processen kan korrigeras utan dröjsmål. 

Tillverkningsanläggningen existerar i två versioner, dels i den verkliga världen och dels i den digitala. För Bosch ger detta dem möjligheten att simulera både processoptimeringsplaner och renoveringarbeten utan att behöva störa produktionen. Servicepersonal bär smarta glasögon med display och kamera och i augmented reality (AR) kan maskiner underhållas på distans. Underhållsarbeten kan med andra ord styras av en expert från en maskintillverkare i Asien utan att denne är på plats.

Denna teknik hade en avgörande roll för att maskinerna skulle kunna tas i drift trots pandemins reserestriktioner. Underhållet kan skötas på 9000 kilometers avstånd och servicepersonalen bär glasögon med inbyggda kameror. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11