23948sdkhjf

Vill öka ungas intressen för arbeten inom underhåll

Allt färre elever väljer tekniska yrken. För Sveriges industrier kan detta bli ett problem i framtiden. Preemraff arbetar för att öka ungas intresse.

- Många elever vet inte vad man kan arbeta med efter att ha gått en teknisk utbildning. Många vet inte heller att det finns så många olika jobb på en industri, säger Helena Kristensson, utbildningschef inom produktionssektionen, Preemraff.

För sju år sedan bestämde sig utbildningsavdelningarna på Preemraff inom produktion och underhåll för att försöka öka antalet elever som väljer tekniska utbildningar. Genom samarbete med skolan och uppvisning av industrier har syftet varit att öka intresset för detta utbildningsområde.

När eleverna går i nian erbjuder Preemraff närmare 30 elever praoplats på industrier. Under en veckas tid får de i grupper delta i olika arbetsuppgifter i hamnen, labbet, kontoret eller processen.

- Det arbete vi gör för att få eleverna intresserade av teknik, och fortsätta vara det genom gymnasiet, är inte bara viktigt för Preem. Det är viktigt för hela samhället. Skolan behöver fylla sina utbildningar för att finnas kvar, och vi ser att även mindre företag inspireras att komma igång med till exempel prao när vi visar att det är möjligt att ta emot ungdomar på ett säkert sätt i verkstadsmiljö, säger Susan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094