23948sdkhjf

Mångmiljonssatsning ska säkra stans strömförsörjning

Det byggs en ny kraftledning i Sollefteå för att säkra stadens strömförsörjning. Idag går det en enda regionnätledning. För att säkra stadens strömförsörjning byggs det nu en reservledning.

För sex år sedan blev hela Sollefteå stad strömlöst i fem timmar. För att detta inte ska hända igen har Eon dragit igång arbetet med en helt ny reservledning. I dagsläget går det bara en enda regionnätledning från Hjälta kraftverk in till Sollefteå. Den nya reservledning förväntas att tas i bruk någon gång mellan december 2021 och januari 2022.

- Det blir en mycket säkrare strömförsörjning in till stan, säger Lena Berglund, regionchef på Eon Nord.

Den nya ledningen kommer att bli sju meter lång och bygg till största delen parallellt med den gamla ledningen. Den nya ledningen blir en luftledning, som både är billigare och enklare att underhålla.

- Den nya ledningen har en egen sträckning i 1,5 kilometer. I övrigt går den intill den gamla, säger Göran Sundström, projektledare.

Projektet med att bygga reservledningen på 130 kilovolts påbörjades 2011. Tillståndsprocessen har varit lång och det tar tid att komma överens med markägare.

- Det brukar ta ungefär tio år innan man kan sätta i gång, säger Sundström.

Satsningen är närmare 40 miljoner kronor. I projektet ingår också en renovering och uppgradering av stationen in Rödsta. Kontrollutrustning ska bytas ut, en transformator ska tillkomma och några extra fack för utmatningen ska tillkomma.

- Vi bygger i år om åtta mil ledning i Sollefteå. Vår målsättning är att senast 2025 ska hundra procent av ledningsnätet var vädersäkrat. I dag ligger vi på 92 procent i Sollefteå kommun, berättar Lena Berglund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078