23948sdkhjf

Varning för effektbrist i vinter

Enligt Svenska Kraftnät beräknas Sverige få ett underskott av el i vinter.

Ett underskott av el förväntas i vinter enligt den årliga Kraftbalansrapporten. Underskottet, som kommer att behöva täckas av elimport, är jämförbart med förra årets underskott av el. Enligt Svenska Kraftnät kan en liten förbättring väntas, vilket är resultatet av utbyggt vindkraft under 2021. 

Nyinstallerad vindkraft beräknas under 2021 att öka med 2 900 MW. Trots det visar historisk data på låg tillgänglighet under perioder med sträng kyla. 

En större andel vindkraft i energimixen kan leda till flera länder har ont om effekt samtidigt. När vindförhållandena är dåliga över ett stort geografiskt område som Norden, kan det också försvåra importen av el. Kraftbalansrapporten innehåller en beräkning för i vilken utsträckning import kan matcha det svenska underskottet och resultat visar en genomsnittlig förväntad effektbrist på långt under en timme. 

Lotta Medelis-Bredha, generaldirektör för Svenska Kraftnät, önskar en utbyggnad av planerbar elproduktion och ökad användarflexibilitet för att minska risken att det blir effektbrist. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11