23948sdkhjf

Utbildningsnav för IT-säkerhet

Teknisk företagsetablering och Campus Skellefteå starka utbildningar kring cybersäkerhet, testmiljöer och metoder för att klara av snabb kompetensomvandling har gjort Skellefteå hett.

– Det som händer här är intressant även ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Campus Skellefteå har en viktig roll både för de testmiljöer som skapas och i arbetet med att klara av en snabb och storskalig kompetensomvandling, säger Ida Lindh som är strategiskt ansvarig för Campus Skellefteå. 

Det handlar inte bara om att driva på digitaliseringens utveckling, utan även om att förebygga och hantera riskerna som digitaliseringen medför. 

– Med ökad digitalisering, autonoma maskiner och fjärrstyrning skapas en större attackyta, vilket ställer högre krav på vår IT-säkerhet både i förebyggande syfte och om något faktiskt händer. Det finns exempel på företag som har förlorat mångmiljonbelopp på att verksamheten har stått stilla på grund av attacker utifrån, berättar Markus Frank, IT-strateg och ansvarig för IT-säkerhetsprogrammet på Boliden. 

Med den här utvecklingen i åtanke är det positivt att det i höst via Luleå tekniska universitet startar en masterutbildning i informationssäkerhet på Campus Skellefteå.

– Ur vårt perspektiv på Boliden är det mycket intressant att den här utbildningen nu kommer att finnas i Skellefteå. Vi kommer att ha ett ökat behov av att rekrytera kompetent personal inom IT-säkerhet och med utbildningen så nära geografiskt skapas ett större urval i närområdet, säger Markus Frank.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11