23948sdkhjf

Ovako stärker sitt förebyggande underhåll

Ståltillverkaren Ovako investerar i förebyggande underhållsarbete och tecknar ett femårigt serviceavtal med SKF. Underhållsarbetet innebär utökad online-mätning och användning av trådlös teknik för mätning av driftdata.

Ovako har idag tecknat ett femårigt serviceavtal med SKF för att förbättra det förebyggande underhållsarbetet i industrin. Företagen har arbetat proaktivt tillsammans i snart tio år för att öka tillgängligheten i maskinparken och minska kostnaderna för avhjälpande underhåll.

Konceptet att öka andelen online mätning är en viktig del i vårt strategiska arbete med förebyggande underhåll, säger Erik Wallberg, underhållschef för Rör och Ring på Ovako.

Avtalet som har tecknats är en paketlösning i förebyggande underhållsåtgärder. Avtalet omfattar uppföljning av underhållsstrategi, lager- och smörjmedelsanalys och vibrationsmätningar. Antalet mätpunkter i kritisk maskinutrustning förväntas öka från 400 till 700 punkter.

För online mätningen används fasta givare och SKF:s robusta system IMX-8. Dessutom installeras även den senaste trådlösa tekniken IMX 1 för mobil mätning av till exempel drivlinor. All driftdata går via molnet och SKF:s nya förbättrade webbaserade gränssnitt för avvikelsehantering.

- Vår strategi är att minska andelen avhjälpande underhåll och jobba ännu mer förebyggande där vi ser att utökad onlinemätning är en viktig del, säger Erik Wallberg.

Det förebyggande underhållsarbetet har inneburit att Ovako har identifierat avvikelser i ett tidigt skede i syfte att undvika lagerhaveri och dyra maskinstillestånd. SKF har följt upp och dokumenterat besparingarna i underhållet vilket motsvarar cirka åtta miljoner kronor per år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095