23948sdkhjf

Uppgraderingen av vattenkraft i norra Sverige

Omexom har vunnit förtroendet att bidra med sin expertis inom elkraft i anslutning till Skellefteå krafts modernisering av Sällsjö vattenkraftverk. Närmare en kvarts miljard svenska kronor investeras i projektet.

Målet med projektet är säkerställa en fortsatt effektiv och trygg produktion av elkraft när den tekniska livslängden närmar sig sitt slut. I Omexoms uppdrag ingår det att att byta ut två generatorställverk, anslutning av nya aggregattransformatorer och installation av nytt 220 kV kablage mellan transformatorer placerade nere i bergsstationen och utomhusställverket beläget 185 meter rakt ovanför.

- Med vår tekniska kompetens och vårt engagemang fortsätter vi att bidra i energiomställningen i Sverige. När den uppgraderade anläggningen är klar i slutet av nästa år kommer den kräva mindre underhåll och ha en teknisk livslängd som sträcker sig i ytterligare 40 år, men framförallt möjliggöra ett ökat effektuttag på 20 procent för det nya aggregatet, säger Thomas Bergman, projektledare i Sundsvall på Omexom.

Sällsjö ligger i Indalsälven och byggdes 1962. Vattenkraftverket producerar ett normalår cirka 350 gigawatttimmar. Det omfattande projektet genomförs under 2022 och Omexoms arbete på plats planeras att uföras mellan maj och september.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094