23948sdkhjf

Brist på kompetens inom IT-säkerhet och AI

I Myndigheten för yrkehögskolans områdesanalys beskrivs bland annat hur kompetensbehovet inom IT har förändrats snabbt under pandemin.

Sedan pandemin drabbade vårt samhälle har myndigheten inte publicerat några områdesanalyser. Orsaken är att det har varit svårt att säga något om det framtida kompetensbehovet då arbetsmarknaden har förändrats snabbt. Trots att pandemin inte är över har myndigheten publicerat en områdesanalys för data/it-området. I fotspråren av pandemin blir det tydligt att det finns kompetensbrist inom detta område. 

Myndigheten för yrkeshögskolan menar att IT-säkerhet är en viktig nyckelkompetens som vuxit snabbt i det digitala samhället och som också är avgörande för digitaliseringen. När allt fler tjänster erbjuds digitalt ökar också riskerna. 

- Det kan handla om att kunna förebygga direkta attacker, men vi ser också ett brett behov av kunskap om it-säkerhet. Om hur man jobbar förebyggande och påverkar medarbetarnas säkerhetsarbete, och hur man får säkerheten att genomsyra all verksamhet på både bredden och djupet. Här har yrkeshögskolan en viktig roll att spela, säger Jessica Sjönell. 

Ett annat område som lyfts i områdesanalysen är artificiell intelligens. Allt fler branscher börjar upptäcka hur kan hur det kan ha användning av AI. Det finns ett växande kompetensbehov inom maskininlärning. 

- AI är det ett område som kommer att påverka många yrkesroller. Bland annat genom maskininlärning som utgör grunden för robotprogrammering. Yrkeshögskolan har en handfull utbildningar som kan bidra till en ökad implementering till AI. Det är bra, men samtidigt är det ett område som utvecklas väldigt snabbt och här ser vi att även yrkeshögskolans korta utbildningar kan ha en väldigt viktig roll att fylla när det gäller kompetensutveckling, säger Jessica Sjönell. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.766