23948sdkhjf

Klätterservice gör vattenkraften säkrare

Hälften av Sveriges elproduktion skapas av vattenkraftverk och är en så kallad reglerkraft för att kompensera exempelvis vindkraftens produktion. Under första halvan av 1900-talet byggdes många vattenkraftanläggningar upp. Anläggningarna byggdes därför inte enligt dagens arbetsmiljökrav och skapar därför stora utmaningar kring arbetsmiljö och säkerhet.

Klätterservice, som de senaste fem åren har haft ett specialiserat kontor i Östersund, har sedan länge hjälpt vattenkraftsbranschen med underhållsarbeten. Klätterservice erbjuder nu utbildning för att göra branschen säkrare. Utbildningen inriktar sig på fallskydd och räddning speciellt framtagen för vattenkraftsbranschen. 

- Vid arbete ute på vattenkraftverk och dammar finns det väldigt många komplexa utmaningar när det kommer till arbetsmiljö och säkerhet. Majoriteten av alla vattenkraftanläggningar är väldigt gamla och byggdes inte för att kunna uppfylla dagens arbetsmiljökrav, säger Alexander Selande, platschef Klätterservice Östersund. 

Att arbeta i fallriskmiljö kan vara farligt men det saknas fortfarande kunskap kring hur man hanterar dessa risker på ett lämpligt sätt genom att ha rätt förberedelser, utrustning och kompetens. Något som kan anses som den största risken ute på kraftverken är många trånga och komplexa utrymmen som finns. 

- Ofta när vi på Klätterservice är ute på vattenkraftsanläggningar så ser vi att det finns potentiella arbetsmiljörisker. Det kan handla om fallskydd som används på fel sätt eller bristfälliga riskbedömningar, berättar Björn Segelsbo, certifierad instruktör i Östersund. 
Den kurs som Klätterservice har tagit fram är två dagar lång och har som syfte att ge deltagarna teoretiska och praktiska kunskaper för att hantera de risker, utmaningar och räddningar som kan uppkomma vid arbeten ute på vattenkraftverk och dammar.

Utbildningen, som är en del av Crestos breda utbildningskoncept, hålls av Klätterservice certifierade instruktörer stationerade i Östersund. Tidigare i år genomfördes en pilotutbildning tillsammans med ett kraftbolag. Deltagarna bestor av en blandning av servicetekniker, underhållsplanerare och HSM-samordnare. 

- Några av deltagarna började prata om att detta är en utbildning som alla som arbetar ute på kraftverk borde ha, vilket är precis vad syftet med kursen är, fortsätter Björn Segelsbo. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109