23948sdkhjf

Projektfokus - prediktivt underhåll

KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. De finansierar forskning och kompetensutveckling vid Sveriges högskolor och nya universitet, när det sker i samverkan med näringslivet.

Nu får 17 forskningsprojekt på sju lärosäten runt om i landet dela på 71,8 miljoner kronor från KK-stiftelsen. Ett av kraven är att projekten genomförs i samverkan med näringsliv.

– Samverkan är central i KK-stiftelsens finansieringsmodell och vår erfarenhet är att samproduktion genererar resultat som är till nytta för både akademi och näringsliv. Vi kräver att minst två företag deltar i de projekt som vi finansierar och att de är delaktiga redan från början. Vi stödjer inte uppdragsforskning, säger Margareta Stark som är programansvarig på KK-stiftelsen.

Ett av de beviljade projekten är maskininlärning inom intelligent industri vid Högskolan i Gävle.

– Vårt projekt ryms inom ett växande område, nämligen intelligent industri, som också är ett av Högskolan i Gävles prioriterade forskningsområden. Projektet har fokus på prediktivt underhåll som handlar om att data från maskiner och utrustning analyseras för att förutsäga underhållsbehov. Vi kommer att titta på prediktivt underhåll ur ett systemperspektiv som tar hänsyn till processen i sin helhet. Det är viktigt att understryka att ett effektivt underhåll är både resurseffektivt och bra för ekonomin och räknas som en av de innersta cirklarna i en cirkulär ekonomi, säger Niclas Björsell, docent och forskningsledare vid Högskolan i Gävle och tillägger:

– En förutsättning för att lyckas med forskningsprojektet är att kombinera god processkunskap med nya metoder och verktyg. Detta skapar vi nu genom flera deltagande företag inom stålindustrin som Ovako, Sandvik, SSAB och ABB.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125