23948sdkhjf

Underhållsprojekt på krislistan

Som vi tidigare berättat har 51 forskningsprojekt hamnat på 100-listan i år för att de anses bidra till hållbar krisberedskap.

Läs också: 51 krishanterande projekt på 100-listan

Av dessa kommer tre av forskningsprojekten från Luleå tekniska universitet och två av dem handlar om underhåll.

Dels är det AI Factory, med Ramin Karim, professor i drift och underhållsteknik, som forskningsledare.

Motivering: Den pågående digitaliseringen och implementeringen av AI-teknik i industrin är beroende av tillgänglighet och tillgänglighet av data och modeller. AI Factory (AIF) är en innovativ digital plattform som omsätter forskningsresultat i industriella sammanhang. AIF påskyndar digitaliseringen i industriella sammanhang och kommer till nytta i olika industribranscher genom att underlätta faktabaserade, datadrivna beslut. AI Factory handlar också om att utveckla nya teknologier som kan användas på bästa sätt i verksamheten.

– Det är både roligt och hedrande att få vara med på IVAs 100-lista. Det visar på den industriella nyttan i vår forskning. Jag vill samtidigt tacka forskningsteamet för ovärderligt engagemang. Utnämningen blir en dörröppnare och underlättar när vi kommunicerar vårt budskap och vårt koncept, säger Ramin Karim.

Och dels är det Autonoma inspektioner av infrastruktur med hjälp av Vortex-robotar. Forskningen leds av George Nikolakopoulos, professor i robotik och artificiell intelligens.

Motivering: Policies på EU-nivå gällande tillväxt är främst inriktade på utveckling – man utelämnar investeringar i inspektion och underhåll på grund av att kostnaderna historiskt varit höga. För bidra till en lösning har vi utvecklat en Vortex-robot som tack vare VR-teknologi kan öka effektiviteten, ge lägre driftskostnader och förbättra säkerheten för dem som utför inspektioner.

– Det är ett väldigt fint kvitto för alla i forskargruppen i robotik och AI. Det visar att vi arbetar med frågor som har stor potential att skapa verklig förändring i samhället, och är även ett bevis på vår tekniska expertis och att vi arbetar med teknik med hög mognadsgrad, säger George Nikolakopoulos och tillägger:
– Vi undersöker för närvarande tillämpningen av Vortex-konceptet i andra branscher.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.132