23948sdkhjf

Bränslecellsbaserade stationära kraftlösningar - ihop

PowerCell Sweden och Hitachi ABB Power Grids har tecknat avtal om ett ingående samarbete kring bränslecellsbaserade stationära kraftlösningar. Avsikten är att kombinera de två företagens teknik och marknadsföra bränslecellsbaserade totallösningserbjudanden som underlättar övergången till en mer hållbar energiproduktion.

De två företagen kommer inledningsvis att fokusera på kompletta, mobila containerbaserade lösningar med en effekt på upp till 600 kilowatt och på modulbaserade stationära megawatt-lösningar, det vill säga med en total effekt på mer än 1 000 kilowatt. 

I juni förra året undertecknade PowerCell Sweden och Hitachi ABB Power Grids ett samförståndsavtal om ett samarbete kring bränslecellsbaserade stationära kraftlösningar. Bakgrunden är den ökade efterfrågan på väteelektriska stationära kraftlösningar som kan komplettera förnybara och flyktiga energikällor.

Företagen har sedan dess utvärderat hur man bäst kan kombinera respektive företags teknik till attraktiva helhetslösningar inom väteelektrisk stationär kraft. PowerCells bränslecellsystem och Hitachi ABB Power Grids totala lösningar för nätanslutning kommer att vara de viktigaste byggstenarna.

I januari fick PowerCell Sweden en order på ett MS-100-bränslecellsystem för stationär kraft från Texas Advanced Computing Center, TACC, vid University of Texas. Systemet kommer att ingå i en bränslecellsbaserad stationär kraftlösning på TACC utvecklad av PowerCell Sweden och Hitachi ABB Power Grids och var de två företagens första gemensamma projekt.

- Detta samarbete är en optimal kombination av varje företags kapacitet och resurser. För PowerCells del betyder det att vi kan dra nytta av Hitachi ABB Power Grids stora expertis inom kraftlösningar och deras stora geografiska fotavtryck, säger Richard Berkling, vd för PowerCell.

- Vi ser fram emot att fördjupa vårt samarbete med PowerCell Sweden för att tillsammans bidra till en koldioxidneutral energiframtid genom innovativa lösningar som stärker nätet och möjliggör snabbare elektrifiering av samhället, säger Jenny Larsson, Country managing director på Hitachi ABB Power Grids i Sverige och tillägger:

- Jag är stolt över att vårt första samarbete har lett till att vi redan har kunnat erbjuda dessa banbrytande tekniska lösningar på marknaden.

De generiska bränslecellbaserade helhetslösningarna, inklusive tjänsterbjudanden, kommer att marknadsföras och säljas gemensamt av företagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125