23948sdkhjf

Andra säkerhetsregler gäller vid underhållsarbete

Zarges som arbetar med högkvalitativt aluminium tillverkar bland annat stegar. Nu har de också börjat utbilda för att minska antalet olyckor vid arbete på hög höjd.

Utbildningarna vänder sig till återförsäljare och slutkunder och handlar om regler och normer som finns vid arbete på höjd.

För när man arbetar på höjd måste rätt accessprodukter användas som är anpassade till det arbete som ska utföras. Jörgen Persson på Zarges berättar att företag ofta har en godkänd produkt men att den används för fel ändamål. 

Syftet med webbinarierna är att slutkunderna ska få information om och förstå regelverket. Zarges gör gärna ett On-site besök hos företaget för att kunna erbjuda mer assistans.

– Väl på plats tittar vi på vilka produkter de använder idag och kommer sedan med tips på andra produkter som de bör använda i stället. Vi på Zarges vill se till att rätt produkt hamnar på rätt plats, för att arbetet på höjd ska vara säkert, säger Jörgen Persson.

Under webbinariet kommer deltagarna att få information angående lagar och vilka specifika lagar som gäller vid olika typer av arbete. Till exempel så varierar regelverken om arbetet sker vid en maskin eller om det är underhållsarbete som utförs.

Till exempel: godkända bärbara stegar som är godkända enligt AFS 2004:3 kan användas vid underhåll men får inte användas för arbete vid maskin. Ändå är det många som använder dem vid arbete mot maskiner, i stället ska en plattformstrappa eller arbetsplattform som är godkänd enligt SS ISO EN 14122, angivet av maskindirektivet användas.

Webbinariet ska vara interaktivt eftersom deltagarna kan ställa frågor löpande. För att det ska vara så interaktivt som möjligt får det inte vara allt för många deltagare, fem till femton personer får vara med per tillfälle.

– Det optimala är tio deltagare. Webbinariet är uppdelat i flera delar. Vi går till exempel genom en norm i taget och sedan får de ställa frågor innan vi går över till nästa. De ska få en bättre förståelse för vilka regelverk och normer som gäller, avslutar Jörgen Persson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111