23948sdkhjf

Underhållsarbete gör elen dubbelt så dyr

Det kan bli dubbelt så dyrt med el i sommar. Det spår elprisförhandlaren Kundkraft och hänvisar till underhållsarbete som ska göras både i stamnät och kärnkraftsreaktorer.

- Förra året såg vi tydliga tendenser på att överföringskapaciteten och de underhållsarbeten som pågick i kärnkraften påverkade elpriset. Från att ha haft väldigt låga priser under våren och inledningen av sommaren, ökade elpriset ordentligt under augusti i hela landet, berättar Kajsa Sundqvist elrådgivare på Kundkraft.

De två faktorerna som gör att elpriset väntas stiga i samband med sommarens planerade underhållsarbeten är att tillgängligheten att överföra el begränsas, samtidigt som produktionen från kärnkraft sänks under vissa perioder. Detta i sin tur leder till att produktionen från övriga energislag, såsom vatten-och vindkraft blir avgörande för elprisets utveckling menar Kundkraft.

- Med detta blir också vädret en avgörande faktor för produktionen eftersom både vatten- och vindkraften helt styrs av väderförhållanden. Även om Sverige har en stor andel vattenkraft och stor expansion av vindkraft just nu, går det inte att garantera elproduktionen från dessa energislag, säger Kajsa Sundqvist och avslutar:

- En prisökning med fördubblade elpriser slår hårt mot både privatpersoner och företag. I takt med att både elnätsavgifterna kommer att höjas och att elpriset väntas stiga kommande period är det viktigt att ta höjd för detta som konsument. Det kan vara klokt att budgetera för ökade kostnader relaterat till både elförbrukning och nätavgift.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.143