23948sdkhjf

Vart ska elen komma ifrån?

El, ja det är ämnet för dagen när Teknikutbildarna fortsätter fira 125 år med en livesändning på sin hemsida den 14 april klockan 16.

Det som är bakgrunden är att för att fortsätta investera i hållbara samhällslösningar kommer Sverige att behöva bygga ut elproduktion och elnät . 

I programmet medverkar - förutom Emilia Käck som är ansvarig för energi och infrastruktur på Teknikföretagen - bland andra Truls Borgström som leder arbetet med regeringens Elektrifieringsstrategi, Centerpartiets europaparlamentariker Emma Wiesner som är ingenjör och har en bakgrund inom Northvolt, Northvolts chief talent & brand officer Martin Anderlind, Jonas Eklind från företaget Azelio och Ulf Hellström från ABB.

Som vanligt är det journalisten Marianne Rundström som leder diskussionerna.

– Vi har mycket elproduktion i norr men flaskhalsar i elnätet gör att elen inte kommer ner till landets södra delar i tillräcklig utsträckning. Samtidigt ökar nu efterfrågan på el i norra Sverige med anledning av de industriella investeringar som sker där vilket gör att vi på sikt också kommer att behöva bygga ut elproduktionen, säger Emilia Käck. 

I sändningen görs bland annat ett besök hos Huddig i Hudiksvall som ligger bakom en lösning som gör att entreprenadmaskiner inom exempelvis grävarbete och underhåll av järnväg och kraftledningar kan drivas av el istället för diesel.

– Jag tror faktiskt att vi är först med en fullhybrid. Det är en laddhybrid som innebär att man kan stå stilla och göra jobb med eldrift istället för att dieselmotorn ska vara igång i flera timmar, säger Huddigs fabrikschef, Erik Molin. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109