23948sdkhjf

Prediktivt vattenunderhåll med sensorer

På uppdrag av EU-kommissionen har en grupp forskare analyserat behovet av digital teknik för att säkerställa en bättre förvaltning av våra vattenresurser. Ett exempel på digital teknik som lyfts fram är sensorer för prediktivt underhåll

Resultaten bygger på ett 60-tal ICT4Water-forskningsprojekt, finansierade genom EUs program Horisont 2020. I rapporten identifieras goda exempel och vilka policyförändringar som behövs för att sprida digital teknik inom vattensektorn.

Sensorer för prediktivt underhåll har utvecklats inom det IVL-koordinerade projektet Scorewater. Det innebär att man analyserar data från sensorer i avloppsvattenledningsnätet för att i förväg förutsäga igensättning som kan leda till underhållsbehov. 

– Det här är ett exempel på en digital tjänst som sparar både tid och pengar samtidigt som den ger förutsättningar att arbeta mer hållbart. Med hjälp av sensorerna minskar även risken för översvämningar som kan orsakas av igensättning, säger Andreas Englund på IVL svenska miljöinstitutet, medförfattare till rapporten.

Det här är ett område där IVL ligger i framkant och har tagit fram en ny patenterad teknik.

I Scorewater deltar 14 partners från tre olika länder som tillsammans tittar på hur sensorer och digitala verktyg kan användas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078