23948sdkhjf

Industrin agerar draglok

Teknikföretagens konjunkturbarometer för första kvartalet omfattar bedömningar från 528 företag.

Affärsläget för teknikindustrin i Sverige har förbättrats under årets första kvartal visar Teknikföretagens konjunkturbarometer.

Orderingången fortsätter att öka jämfört med sista kvartalet i fjol. Med ökad orderingång och en återhämtning som startade under tredje kvartalet ökar även kapacitetsutnyttjandet samt behovet av arbetskraft. Industrin visar därmed en bra men måttlig start på 2021.

– Det är industrin med hjälp av leverantörer av avancerade tjänster som agerar draglok för närvarande i Sveriges virusdrabbade ekonomi, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen och fortsätter:

– Återhämtningen går ändå långsamt. Det är viktigt att detta draglok kan fortsätta föra ekonomin framåt så att en kollaps likt den vi genomgick andra kvartalet i fjol kan undvikas.

Orderingången fortsätter att öka måttligt för teknikindustrin sammantaget. En hel del företag påverkas fortfarande av global virusspridning med följden att investeringsprojekt läggs på is. Flera rapporterar även logistik- och komponentstörningar som förhoppningsvis kan avta framöver.

Flertalet företag rapporterar dock ett bättre affärsläge jämfört med sista kvartalet i fjol. Orderingången ökar i varierande grad för i stort sett samtliga delbranscher. Orderstocken har definitivt lämnat krisnivåerna bakom sig med ett index på 102,8, jämfört med 96,9 kvartalet innan.

Försäljningen uppgår sammanlagt till 888 miljarder kronor, varav 79 procent säljs på exportmarknader. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062