23948sdkhjf

Ackumulatortanken - som en termos

Nu är den klar – Göteborg Energis nya ackumulatortank i energihamnen på Hisingen. I den 60 meter höga termosen ryms 22 miljoner liter fjärrvärmevatten. Syftet med tanken är att skapa stabilitet i fjärrvärmesystemet och minska koldioxidutsläppen.

Så här fungerar termosen:

När efterfrågan på värme är låg fylls tanken med varmt vatten. När det blir kallt och efterfrågan ökar kan tanken laddas ur och leverera 120 megawatt värme under cirka sju timmar. På så sätt undviks igångsättande av andra fjärrvärmeanläggningar vilket sparar bränsle.

– Med hjälp av ackumulatortanken kan effekttopparna i fjärrvärmeproduktionen reduceras vilket skapar stabilitet i fjärrvärmesystemet och minskar risken för störningar i våra leveranser till kunderna. Den bidrar också till minskade koldioxidutsläpp då vi kan undvika att starta upp spetsanläggningar. Förutom miljömässiga fördelar och säkrare drift kommer ackumulatortanken att bidra till lägre rörliga kostnader för värmeproduktionen, säger Anna Svernlöv, chef för verksamhetsområde Drift och underhåll på Göteborg Energi.

Ackumulatortanken som nu tas i bruk har uppförts i samarbete med entreprenörerna Midroc Rodoverken och NCC. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109