23948sdkhjf

Debatt: Måste gå att driva industri även när det är vindstilla

Region Skånes Effektkommission. Så kallar de sig när de går samman för att komma tillrätta med den skånska elförsörjningsfrågan.

I en debattartikel i Dagens Samhälle berättar företrädare om initiativet.

Det finns ett stort behov av att förbättra Skånes elförsörjning. El är ren, tyst och miljövänlig och en elektrifiering av samhället är nödvändig för att nå klimatmålen. Men då måste det finnas tillräckligt med elektrisk effekt att tillgå, på rätt plats och i rätt tid.

Därför har Region Skåne tillsammans med Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad och Ystad, Skånes kommuner, Länsstyrelsen Skåne samt Öresundskraft, E.ON, Kraftringen, Ystad Energi, C4 Energi, Uniper och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren startat en effektkommission.

För att trygga försörjningen av el behöver man samarbeta står det och vi får exempel. Ett är att samplanera el, värme och gas för förbättrad resurseffektivitet. Ett annat är samordnad regional och kommunal planering.

De anser också att det krävs mer hållbar lokal elproduktion.

Genom att ta ett helhetsgrepp och skapa förståelse för att energisystemet innehåller tydliga kopplingar mellan el, värme, transport och industri, ökar också möjligheterna för ett mer resurseffektivt energisystem. Det är ett måste, inte minst med tanke på den snabba elektrifieringen av transportsektorn.

De vill ha gemensamma prognoser för nätutvecklingsplaner och annat som måste ske i samverkan mellan olika aktörer. 

En utmaning är att förbättra förutsättningarna för planerbar elproduktion. 

det måste gå att driva industri till rimliga villkor även när det är minusgrader och vindstilla. Skåne kommer ha ett högt elbehov framöver och då måste eltillgången vara pålitlig i alla väder.

Artikeln avslutas med orden:

Vi står bakom en elektrifiering av Skåne och vi tänker göra vad vi kan för att bidra till att tillgången till el blir god, riklig och i rättan tid.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.128