23948sdkhjf

Synkronkompensatorer från Sverige säkrar utländskt kraftnät

ABB har vunnit ett totalentreprenadskontrakt med Statkraft för att utforma, tillverka och installera två synkronkompensatorer med hög rotationsenergi för Lister Drive Greener Grid-projektet i Liverpool i nordvästra England.

Projektet får en central roll i att stabilisera det lokala kraftnätet för att hantera ökade mängder vind- och solkraft. Det ska hjälpa National Grid uppnå sitt mål att driva ett elsystem utan koldioxidutsläpp år 2025.

- ABB har ambitiösa hållbarhetsmål för vår verksamhet och våra produkter, så det är väldigt positivt när våra synkronkompensatorer möjliggör att fler förnybara energikällor kan anslutas till nätet vid projektet i Liverpool, säger Kristina Carlquist, General manager, Synchronous condenser på ABB Motion.

Synkronkompensatorerna ska svara på Storbritanniens utmaning då att minska koldioxidutsläppen visat sig driva på den ökade användningen av förnybar energi. Men vind- och solkraftkällor använder transformationstekniker som inte ger den tröghet som nätoperatörer förlitar sig på för att hålla elnätet stabilt.  

Det är här synkronkompensatorerna kommer in. De är roterande maskiner som kan ersätta funktionen av kol- eller gasturbindrivna generatorer genom att ge en alternativ källa till rotationsenergi. De kan erbjuda reaktiv kraftkompensation och ytterligare kortslutningskapacitet, vilket gör att fler förnybara energikällor kan anslutas till nätet.

Det är ABBs första projekt som inkluderar ett svänghjul med extra hög rotationsenergi. Systemet kombinerar nämligen en synkronkompensator på 67 megavoltampere reaktiv med ett 40 tons svänghjul som ska öka den omedelbart tillgängliga trögheten med 3,5 gånger. Lösningen ska se till att nätets frekvens och spänning hålls stabila inom de snäva gränser som är nödvändiga för att kraftnätet ska förbli tillförlitligt.

För att säkerställa ständig tillgänglighet för systemet har Statkraft undertecknat ett servicekontrakt på tio år med ABB. En fullständig svit av ABB Ability-lösningar för digital tillståndsövervakning driftsätts för att optimera prestanda och förutsäga underhållsbehov. 

- ABB är glada att samarbeta med Statkraft i det här kritiska projektet för att stabilisera vårt elnät i Storbritannien. Vår innovativa teknik, som understöds av ett långsiktigt servicekontrakt, gör det möjligt att lägga till ytterligare förnybara källor när Storbritannien övergår till en mer miljömässigt hållbar framtid, David Hughes, vd för ABB i Storbritannien.

Synkronkompensatorerna kommer att tillverkas vid ABB i Västerås och installeras av ABB UK. 

Lister Drive-projektet planeras tas i drift under 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063