23948sdkhjf

Hållbar drift och underhåll grönmarkeras

Det dyker upp gröna hållbarhetssymboler i Riksbyggens förvaltningsavtal.

De gröna symbolerna ska visa vilka tjänster som har positiv inverkan på miljömässig och social hållbarhet inom fastighetsförvaltning, både när det gäller drift och underhåll.  

Målsättningen är att hjälpa bostadsrättsföreningar, kommersiella fastighetsägare och andra uppdragsgivare att bli mer hållbara och därmed också bidra till Sveriges mål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2045.

– Bygg- och fastighetssektorn står för 19 procent av klimatpåverkan i Sverige varav det befintliga fastighetsbeståndet står för en betydande del. Genom en mer hållbar fastighetsförvaltning finns stora möjligheter att minska denna. Sverige har ställt sig bakom Parisavtalet och det så kallade 2-gradersmålet och för att klara det måste vi arbeta tillsammans på alla nivåer, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Vilka tjänster som får symbolen utgår från Miljöbyggnad iDrift som är ett certifieringssystem för att förbättra och certifiera byggnader i drift genom att arbeta med byggnaden, driften och förvaltningen samt övriga delar som har stor inverkan på miljömässig och social hållbarhet inom fastighetsförvaltning.

– Intresset bland våra kunder är stort. Kundundersökningar visar att det är viktigt för kunderna att leverantören av fastighetsförvaltning också är bra på hållbarhetsarbete. Till exempel har vi haft rekordmånga bostadsrättsföreningar som anmält sig till Riksbyggens tävling Årets hållbarhetsförening, säger Anna Rosén affärsutvecklare inom fastighetsförvaltning på Riksbyggen.

Avtal med hållbarhetssymboler kommer att införas från och med slutet av januari 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125