23948sdkhjf

Avtalar om kraftverksunderhåll för 1,5 miljarder

Teknikkoncernen Wärtsilä har tecknat ett tioårigt skräddarsytt avtal om garanterad tillgångsprestanda som omfattar kraftverksunderhåll och driftsrådgivningstjänster för en gruva med Lihir Gold som är en del av Australiensbaserade Newcrest mining - ett av världens största guldbrytningsföretag.

Gruvan ligger på ön Lihir i Papua Nya Guinea.

Avtalet har gemensamma incitament för affärsfall baserade på nyckeltal, KPI som minskar driftskostnaderna och förbättrar energitillgängligheten, vilket stöder gruvans produktionsmål. 

Kraftverket på 170 megawatt ger en kritisk elförsörjning för att driva gruvan. Den har 22 Wärtsilä-motorer, varav den sista driftsattes 2013. De stimulerade KPI erna förväntas leda till ökade intäkter och minskade driftskostnader. Samarbetet ska göra det möjligt för Lihir Gold att fokusera på guldproduktion medan Wärtsilä tar hand om att optimera kraftverkets prestanda. Avtalet ska också ge kunden förutsägbarhet för underhåll och reservdelar, inklusive en minskning av rörelsekapitalet.

Avtalet inkluderar fullständig teknisk support, övervakning i realtid av utrustningen från Wärtsiläs expertiscenter, tillståndsbaserat underhåll och diagnostikrapportering av tillgångar, operativ rådgivningsstöd samt allt planerat och oplanerat underhåll av generatoraggregat och hjälpmedel. 

- Under den initiala marknadsengagemangsprocessen bestämdes att Wärtsiläs erfarenhet, meriter och kapacitet i Papua Nya Guinea gjorde dem till den bästa partnern för att vidareutveckla det partnerskapsavtal som nu har undertecknats. Detta är en flexibel lösning som ger incitament och fördelar för båda parter, kommenterade Daniel May, chef - Power, utilities, Projects & engineering, Lihir, Newcrest mining limited.

- Detta avtal tar en helhetssyn på anläggningens drift och underhåll och speglar vikten av det strategiska partnerskapet mellan Wärtsilä och kunden. Genom att koppla tillgängligheten och prestandan hos kraftproduktionsanläggningen till gruvens produktivitet skapar vi ett flexibelt och fördelaktigt affärsfall som främjar effektivitet och ger verkligt värde under hela kraftverkets livscykel. Vi strävar samtidigt efter att öka tillförlitligheten hos elförsörjningen, vilket kan bidra till att höja gruvan, säger Henri van Boxtel, energichef för Wärtsilä Energy.

Det tioåriga avtalet är värt över 150 miljoner euro, drygt en och en halv miljard svenska kronor. Det undertecknades i oktober och är tänkt att träda i kraft från slutet av första kvartalet 2021. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11