23948sdkhjf

Järnvägsväxlarna tillståndsövervakas

Vossloh vinner kontrakt för tillståndsövervakning av järnvägsväxlar i Sverige. Det mångåriga kontraktet omfattar sensorutrustning och övervakning av 1 000 av Trafikverkets spårväxlar.

Enkelt förklarat innebär detta att Trafikverkets viktigaste spårväxlar kopplas upp och blir tillgängliga online. 

– Vi på Vossloh i Norden är otroligt glada över att vi tillsammans med Trafikverket kan ta det här stora och viktiga steget mot ett modernare och mer digitaliserat svenskt järnvägsunderhåll, säger Bertrand Gryspeert, vd för Vossloh Nordic Switch Systems.

Företaget utgår från att spårväxlar är en av de mest tekniskt komplexa – och därmed också mest underhållsintensiva – beståndsdelarna i järnvägen. Exakt kunskap om det tekniska tillståndet för spårväxlar är därmed ett viktigt steg på vägen till mer effektivt järnvägsunderhåll och högre spårtillgänglighet. 

Och så ska det gå till:

Med hjälp av sensorteknik registreras kontinuerligt data om valda parametrar i spåret, vilka automatiskt överförs till Vosslohs molnbaserade plattform. I plattformen bearbetas och konverteras data med hjälp av algoritmer baserade på artificiell intelligens till åtgärdsrekommendationer för kunden.

– Sensorbaserad övervakning är grundförutsättningen för ett tillståndsbaserat och prediktivt underhåll av järnvägsinfrastruktur. Resultatet av tillståndsövervakningen är högre tillgänglighet av spåren, vilket är ett centralt krav för att det ska gå att flytta mer trafik till järnvägen i framtiden, säger Oliver Schuster, vd för Vossloh AG.

Projektet kommer att genomföras tillsammans med DB Systemtechnik GmbH, ett dotterbolag till Deutsche Bahn AG.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062