23948sdkhjf

Hjälp till att driftsäkra Stockholm

En marknadsplats för effektflexibilitet i Stockholmsregionen - sthlmflex har öppnat.

Den nya marknaden är öppen för nya aktörer att delta och gör det lönsamt att planera och vara flexibel med elanvändningen. Framförallt ska sthlmflex vara ett viktigt inslag för att minska den ansträngda situationen med kapacitetsbrist i regionens elnät.

Till skillnad från den vanliga elhandeln, där elproducenter och elhandlare säljer el, får nu elanvändare och elproducenter, företag och hushåll möjlighet att erbjuda effektflexibilitet  mot betalning när efterfrågan på eleffekt orsakar flaskhalsar i näten. På så sätt kan effekt frigöras när elanvändningen slår i taket, till exempel under kalla vinterdagar.

- Lanseringen av den nya makrnadsplatsen handlar om att förbereda oss för en framtid där vi kommer att behöva ett mer dynamiskt elsystem samtidigt som det ska bidra till att vi bättre kan möte elektrifieringen av Stockholmsregionen, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

- Intresset för att vara med är väldigt stort från industrier, elproducenter, fastighetsägare och aggregatorer. Vi bedömer att den koordinerade samverkan och den nya marknadsplatsen kan frigöra effekt motsvarande vad hela Södermalm använder, säger Bengt Johansson, affärsutvecklare på Ellevio.

Den första fasen är ett FoU-projekt som drivs av Svenska kraftnät tillsammans med regionnätsföretagen Ellevio och Vattenfall Eldistribution. 

- Det som gör sthlmflex unikt är att det sker i Sveriges största region med 26 kommuner, inom ett område med två regionnätsägare, Ellevio och Vattenfall Eldistribution. De tillgängliga flexibilitetsresurserna i regionen kommer för första gången kunna avropas där trycket på elnäten är som störst, säger Yvonne Ruwaida, affärsstrateg Vattenfall Eldistribution. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078