23948sdkhjf

Konkurserna fortsätter minska kraftigt

Färsk statistik från UC för oktober månad visar att konkurserna i landet fortsätter att minska.

UC som levererar digitala företags- och konsumentinformationstjänster tar varje månad fram konkursstatistik. För oktober visar statistiken att konkurserna minskar 36 procent jämfört med samma månad i fjol. Även statistiken för konkurser på årsbasis minskar nu i oktober. Sammantaget hittills i år minskar konkurserna med två procent jämfört med perioden januari till oktober i fjol.

-Konkurserna fortsätter att minska kraftigt och det i nästan alla branscher. Till och med restaurangbranschen upplever en tillfällig vändning. Även om många företag har fått en drastiskt minskad omsättning, har de kunnat parera denna med minskade kostnader. Statliga stödåtgärder som möjligheten till korttidspermittering och att staten tog över sjuklöneansvaret har bidragit starkt, säger Richard Damberg, ekonom på UC, som är en del av Enento Group. 

I våras ökade konkurserna kraftigt, speciellt inom detaljhandeln och inom hotell- och restaurang.

- Tittar vi sammantaget på alla branscher så ligger vi på normala nivåer igen räknat från årsskiftet. De riktigt svaga bolagen slogs ut redan under våren. Vi ser samma bild i hela Norden även om det kan skilja lite mellan olika branscher. Konkursläget är mycket bättre än vad vi kanske hade väntat oss tidigare i år, säger Richard Damberg. 

Transportsektorn har det dock fortsatt kämpigt. Konkurserna inom segmentet ökar med 11 procent, jämfört med oktober i fjol. Hittills i år har konkurserna inom segmentet ökat med 26 procent, ungefär 1,1 procent av alla företag i branschen går i konkurs. Transportsektorn, där många mindre taxiföretag ingår, har generellt låg lönsamhet och låg motståndskraft mot färre körningar och därmed lägre intäkter.

Inom detalhandeln minskar konkurserna med 19 procent i oktober månad.

-Detaljhandeln var redan före pandemin kraftigt påverkad av digitaliseringen, låga marginaler och det talades om butiksdöd. I och med pandemin lärde sig nya grupper att handla på nätet och de vanorna kommer förmodligen att bestå framöver, kommenterar han och fortsätter:

- Det finns också några klara vinnare inom detaljhandeln nu och det är livsmedelsbutiker och lågprisbutiker.

I oktober minskar antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen med 8 procent i, jämfört med oktober i fjol. Hittills i år har dock konkurserna inom segmentet ökat med 40 procent, och visst finns anledning till fortsatt oro.

-Korttidspermitteringar och uteserveringar har hjälpt en mycket stressad bransch. Under sommaren återkom gästerna, om än i mycket färre antal än förut vilket gjorde skillnaden mellan konkurs och överlevnad för många. Om restriktionerna gör att intäkterna faller drastiskt ännu en gång, finns risken att många restauranger kommer att gå under. Till det kommer oron för om stödpaketen kommer att fortsätta vilket skulle vara förödande för många, avslutar Richard Damberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11