23948sdkhjf

Tillfällig ellösning i huvudstaden

Det går för långsamt i Stockholm. Regionen har pekats ut som en av dem där utbyggnaden av elkapacitet inte håller samma tempo som behoven.

Så vill inte Svenska kraftnät ha det utan har beslutat om investeringar som ökar kapaciteten med 320 megawatt redan 2023. Det är mer än vad Uppsala förbrukar.

Nu är det inte det att Svenska kraftnät inte redan har gjort investeringar. Men de är mer långsiktiga och får effekt först om tio år.  Att bygga nya ledningar för att överföra el tar lång tid. Räknar man in hela tillståndsprocessen brukar det ta 10-12 år från beslut om ny ledning till dess att den kan tas i drift. 

– Vi har därför analyserat hur vi kan få upp kapaciteten snabbare genom att göra smarta investeringar i befintliga ledningar och anläggningar, säger Tobias Edfast, nätutvecklingschef, Svenska kraftnät.

Det Svenska kraftnät nu fattat beslut om är att koppla in en 400 kV-ledning – som i dag går mellan kärnkraftverket Forsmark och Odensala i Sigtuna kommun – till stamnätsstationen Tuna, utanför Uppsala.

I investering ingår även installationen av ytterligare en transformator i stationen. Prislappen för detta är cirka 250 miljoner kronor.

Arbetet med projektet drar igång nästa år. Nu pågår arbetet med förfrågningsunderlaget. Därefter startar upphandlingen av den entreprenör som ska genomför arbetena.

– Det här är en viktig investering för Stockholm då det ger en kraftig kapacitetsökning redan 2023, säger Tobias Edfast.

Nästa stora ökning av kapaciteten i Stockholm sker 2026-27 då kabeln Citylink tas i drift. Den binder samman norra och södra Stockholmsområdet. Kapacitetsökningen blir cirka 800 megawatt, vilket är i paritet med Malmös hela förbrukningsbehov.

2030, när de båda stora investeringsprogrammen – Stockholms Ström och Storstockholm Väst – är i mål, kan i princip alla behov av ny förbrukning tillmötesgå. Fram till dess måste prioriteringar göras av de regional nätbolagen. Men Tobias Edfast menar att läget lättar när Tuna-projekt är klart 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094