23948sdkhjf

Skapar plattform för modellering av små modulära reaktorprojekt

Ett samarbete har inletts mellan energiföretaget Fortum och Massachusetts Institute of Technology, MIT. Förhoppningen är att skapa större förståelse för SMR-projekt och deras egenskaper.

SMR står för små modulära reaktorer. Under de kommande tre åren ska samarbetet utmynna i en öppen plattform för teknisk-ekonomisk modellering av SMR. 

Detta för att de anser att SMR inneburit många innovationer för industrin inom tillverkning, konstruktion men också geografisk placering. Att skapa en djupare förståelse för dessa och komma fram till vilka som är viktigast att koncentrera sig på är avgörande för att kunna säkerställa att de kan genomföras framgångsrikt.

- Vi ser fram mot att starta detta SMR-samarbetsprojekt med MIT. De har gjort ett omfattande arbete med att till exempel identifiera de kostnadsdrivande faktorerna för nya kärnkraftverk. Detta är ett utmärkt tillfälle för våra kärnkraftsexperter på Fortum och forskarna på MIT att lära av varandra, säger Konsta Värri, projektledare på Fortum och fortsätter:

- Vi hoppas att vi med ett öppet modelleringsverktyg driver kärnkraftssektorn framåt och tar den ytterligare ett steg närmare mot att realisera SMR.

- SMR har potentialen att minska risken för kostnadsöverdrag på grund av dess mindre och enklare design. Men att enbart minska riskerna räcker inte, de måste också som utgångspunkt ha konkurrenskraftiga kostnader för att kunna möta marknadens behov. Vi hoppas kunna klarlägga förhållandet mellan risk och kostnader inom vårt multidisciplinära team, säger Koroush Shirvan, forskningsledare på MIT.

Projektet kommer att drivas i samarbete mellan forskare inom kärnkraftsvetenskap och teknik samt anläggnings- och miljöavdelningarna på MIT. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078