23948sdkhjf

Bränsleceller och solenergi kan lösa effektbristen

Powercell har undertecknat ett nordiskt samarbetsavtal med Soltechkoncernen gällande en utveckling av stationära energilösningar baserade på de båda bolagens produkter inom bränsleceller och solenergi.

I ett första samarbetsprojekt kommer de båda bolagen att genomföra en förstudie avseende en stationär lösning för att säkra strömförsörjningen för Amokabel AB i Alstermo, Småland.

Genom att använda överskottsenergi från solceller till att tillverka vätgas kan energin från solcellerna lagras och vid behov omvandlas igen till el med hjälp av bränsleceller.

Den förstudie som de båda företagen nu ska göra för Amokabel syftar till att utreda om solenergi i kombination med vätgaslagring och bränsleceller kan lösa företagets effektproblem. I takt med att Amokabel vuxit och ökat sin produktion har bolaget fått problem med rådande effektbrist i det befintliga elnätet.

- Det ökande behovet av energi och framför allt hållbar energi, gör kombinationen solenergi och bränsleceller oerhört intressant. Vi ser därför stora möjligheter för stationär kraftgenerering baserad på lokalt framställd och lagrad vätgas i kombination med bränsleceller, säger Andreas Bodén, försäljningschef på Powercell.

- Detta samarbetsavtal är ett stort genombrott när det gäller att hjälpa alla företag och offentlig sektor med den stora problematiken kring effektbrist i elnätet. Affärsmöjligheterna är mycket stora och vi är glada och stolta över att Powercell väljer vår koncern som samarbetspartner, säger Stefan Ölander, vd för Soltech.

Powercell utvecklar och tillverkar bränslecellsstackar och -system. Bränslecellerna drivs av ren eller reformerad vätgas och genererar elektricitet och värme utan några andra utsläpp än vatten.

Soltechkoncernen levererar energilösningar baserade på solenergi.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125