23948sdkhjf

Idag är det Awareness Day

I tio års tid har NCC arrangerat Awareness Day den första onsdagen i september. Klockan 09.00 avbryts arbetet på samtliga NCCs arbetsplatser i hela Norden för samtal om hur man tillsammans skapar en bättre och säkrare arbetsmiljö.

I år håller NCC Awareness Day för tionde året. En summering av vad som hänt sedan Awareness Day introducerades 2011 visar en klar trend. Allt färre allvarliga olyckor inträffar på NCC när medarbetare ges mer ansvar för arbetsmiljön på den egna arbetsplatsen.

– Vi har systematiskt byggt en stark säkerhetskultur där varje dag inleds med en säkerhetsgenomgång, vi har tydliga regler för skyddsutrustning och inte minst har vi gett våra medarbetare eget ansvar att säga stopp och avbryta arbetet om de upplever en osäker situation, säger Lars-Gunnar Larsson, Head of health and safety på NCC.

Tydliga rutiner, rapportering och uppföljning samt verktyg som Time Out och daglig säkerhetsgenomgång ger resultat, men säkerhetsarbetet måste fortsätta.

– I vår bransch inträffar fortfarande alltför många olyckor och även dödsolyckor. Det kan vi inte acceptera, målet är inga olyckor. Vi vet också att arbetsplatser som pratar och diskuterar arbetsmiljön har långt färre olyckor och incidenter. Därför är det så viktigt att vi år efter år håller Awareness Day och att diskussionerna leder till fortsatt dialog så det dagliga arbetet på den egna arbetsplatsen blir säkrare, säger Lars-Gunnar Larsson.

Den senaste treårsperioden har de riktigt allvarliga olyckorna på NCC minskat med mer än 30 procent och på NCC görs nu en grundlig genomgång av samtliga olyckstillbud för att ytterligare öka kunskapen.

Awareness Day genomfördes för första gången 2011 och 2014 infördes verktyget Time Out där medarbetarna uppmanas att stoppa arbetet när de upplever en osäker situation. Sedan 2017 hålls dagliga säkerhetsgenomgångar inför dagens arbetsmoment på alla NCCs byggarbetsplatser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094