23948sdkhjf

Ellevio kan driftsäkra ännu mer

Med nära en miljon kunder är Ellevio ett av Sveriges största elnätsföretag. De anser sig ha en aktiv roll i resan mot ett fossilfritt samhälle. Nu satsar de på att bli ännu större och har lagt ett rekommenderat bud på Elektra elnät.

- Vår vision för Elektra nät är att integrera elnätet och verksamheten med vårt övriga elnät som idag omsluter Elektras nätområde. Vi kommer att fortsätta våra satsningar för att se till att alla våra kunder i området har en trygg elförsörjning både idag och framöver, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Och styrelsen i Edsbyns elverk föreslår att Elektra nät och Helsinge elhandel ska säljas till Ellevio. Även de största aktieägarna som representerar 29 procent av rösterna står bakom rekommendationen av försäljningen. Försäljningen är dock villkorad av ett godkännande från aktieägarna i Edsbyns elverk vid en extra bolagsstämma den 2 oktober.

Att styrelsen i Edsbyns elverk under en tid utvärderat olika alternativ för den fortsatta driften av verksamheten hänvisar de till de utmaningar historiskt låga elpriser och skärpt elnätsreglering har skapat. 

- Efter noggranna överväganden bedömer styrelsen Ellevios erbjudande som attraktivt och därmed har vi nu fattat beslutet att ingå ett villkorat överlåtelseavtal med Ellevio gällande ovanstående nät- och elhandelstillgångar, säger Björn Myhrberg, styrelseordförande i Edsbyns elverk.

- Det känns väldigt bra att kunna presentera den här lösningen tillsammans med Edsbyns elverk. Vi är ödmjuka inför utmaningen att ta över en så anrik och välskött verksamhet, säger Johan Lindehag och fortsätter:

- Vi har en lång erfarenhet från regionen och äger redan idag de omkringliggande elnäten. Det gör att vi har personal i området och en historik av stora investeringar i elnätet.

Omställningen till elektrifierade transporter och industri samt en ökande andel förnybar kraftproduktion ställer nya krav på elnäten. Ellevio har under lång tid satsat för att förnya och förstärka sina elnät i Hälsingland och säkra dem för framtiden.

Utöver Ellevios förvärv rekommenderar styrelsen i Edsbyns elverk en försäljning av koncernens kraftverk till Fröslida kraft KB och installationsverksamhet till Kraftkonsult i Skandinavien.

- Vi i styrelsen anser att detta är det bästa alternativet, och rekommenderar aktieägarna i Edsbyns elverk att rösta ja till dessa förslag på extrastämman den 2 oktober, säger Björn Myhrberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093