23948sdkhjf

Midroc initierar uppförandekod 

Datasäkerhet och personlig integritet - det finns ingen lag som skyddar persondata inom fastighetsdata. Det uppmärksammar Midroc som ser stora faror när nu våra hem och arbetsplatser kan bli alltmer uppkopplade och individualiserade.

I väntan på ny EU-lagstiftning initierar Midroc därför en uppförandekod i syfte att säkra allas integritet. 

Det handlar om sensorer som läser av mänskliga beteenden så att både bostäder och kontor kan anpassas för enskilda individer. Belysning, temperatur och ventilation kan till exempel ställas in automatiskt när en person nyttjar sitt smarta lås för att gå in i en byggnad.

– Vi har följt den allmänna debatten kring datasäkerhetsfrågorna, men inte tidigare sett att fastighetsbranschen skulle kunna bli en del av problematiken. Ju närmre tekniken kommer oss människor, desto försiktigare behöver vi vara. Annars riskerar drömmen om den digitala staden att bli en mardröm, ett övervakningssamhälle.

Det säger Johan Svedström, affärschef på Midroc properties i Helsingborg och fortsätter: 

– Vi i fastighetsbranschen måste vara med och ta ansvar för att utveckla en smart stad som också är trygg för sina invånare och besökare. Digitaliseringen måste ske på ett omtänksamt och eftertänksamt sätt, där det finns en balans mellan nyttjande av data och personlig integritet. Genom att skapa en ny gemensam uppförandekod som alla kan nyttja kan vi få en ansvarsfull utveckling i fastighetsbranschen, säger Johan Svedström.

Tanken är att den nya uppförandekoden ska bli klar under hösten.

Initiativet tas i samband med de fastighetsutvecklingsprojekt Midroc driver i Oceanhamnen i Helsingborg, kopplat till H22, stadens satsning på hållbar stadsutveckling.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109