23948sdkhjf

Stopp i trafiken i helgen

På lördag och sex dygn framåt stoppas tågtrafiken mellan Malmö och Lund. 

Fyrspårsbygget Malmö-Lund utökar kapaciteten på Södra stambanan från två till fyra spår. De fyra nya spåren byggs i samma läge som dagens två spår, dessutom i nedsänkta på en del av sträckan. För att trafiken ska fungera under byggtiden har två tillfälliga spår byggts intill stambanan. Dessa kopplas nu in och ska sedan trafikeras under två år.

Det innebär att inga tåg kommer att få mellan Malmö och Lund under perioden 22-28 augusti.

- Planeringen och koordineringen av inkopplingsarbete är en stor utmaning. Arbetet ska göras på sex dygn och ett hundratal banarbetare kommer att arbeta i skift med att riva och bygga upp järnvägsanläggningen vid de tre inkopplingsplatserna, allt för att arbetet ska flyta på så smidigt som möjligt, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektchef Trafikverket.

Första fasen i inkopplingsarbetet är att ansluta Lommabanan till Södra Stambanan vid Arlövs bangård. Det innebär att viss tågtrafik, främst godstrafik, kan nå Malmö C även under avstängningen.

– Här har vi åtta timmar på oss och det är en stor utmaning eftersom det måste synkroniseras med det arbete som har genomförts på Lommabanan under de senaste tre månaderna, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektchef Trafikverket.

I den andra fasen ska spår och kontaktledning rivas på tre olika platser, tusentals kubikmeter massor skall schaktas bort, nya spår och växlar skall byggas, ny kontaktledning skall monteras och inte minst ska ett nytt signalsystem tas i bruk.

– Kanske kan det låta som att fem dygn är gott om tid, men det är otroligt mycket arbete som ska göras. Men arbetet är väl planerat och nu är vi redo att sätta igång, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektchef Trafikverket. 

2023 ska alla fyra spår på hela sträckan vara i drift.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094