23948sdkhjf

Stora underhållsstopp i juli och augusti

Det är dags för flera företag att hålla underhållsstopp. Oron för smittspridning av Covid-19 är stor då underhållsarbetare både från hela Sverige och utlandet samlas. Men företagen har vidtagit åtgärder.

Redan i juli kommer till exempel gästarbetare till Värmland för brukens och fabrikernas årliga underhållsstopp. Det oroar Länsstyrelsen och såhär säger landshövding Georg Andrén till Sveriges radio:

Läs också: Skyller åter smittan på gruvbolaget

- Om det kommer ett stort antal personer till Värmland finns det anledning att vara vaksam och uppmärksam och lite orolig är jag faktiskt också. Så det vi har gjort - vi har ställt en fråga till tjugotalet bolag runtom i Värmland och frågat dem, och vi har gått i nära dialog med kommunerna och med några av bolagen för att försäkra oss om att företagen vidtar så mycket de kan av åtgärder för att minska riskerna för smittspridning.

Säkrade lokaler, skyddade boenden, handsprit, mycket information och dialog med entreprenörerna. Han är nöjd med de åtgärdsplaner företagen berättar att de tagit fram.

- Jag tycker att jag ser ett stort ansvarstagande från företagens sida, det minskar oron.

Andra exempel är två större underhållsstopp planerade i norr i början av augusti.

Läs också: Vattenkraftstationen renoveras inifrån

- Vi förväntar oss att de inte vistas i stadskärnan. Vi vill att de blir kvar på sina boenden på fritiden. De ska inte beblanda sig med övrig befolkning eller vara ute i stora gäng. Vi förväntar oss det av dem säger Per Swärd, vd, Smurfit Kappa till Norrländska socialdemokraten, NSD.

Han talar om de underhållsarbetare som då väntas anlända till Piteå. 150 stycken från främst Finland och Polen och 600 svenska entreprenörer. Pappersmassafabriken har sett till att entreprenörerna bor och får mat utanför stadskärnan. 

Även papperstillverkaren BillerudKorsnäs i Kalix har underhållsstopp och väntar cirka 400 entreprenörer.

- Det är maskintillverkarna själva som kommer med egna underhållsarbetare. Den absoluta merparten är svenskar, även några från Finland och kontinenten, säger Louise Bjarke, presschef till NSD och menar att stoppet måste genomföras:

Läs också: Omtanke ledord vid Forsmarks tredje revision

- Annars kan vi inte garantera säkerheten för våra medarbetare. Följden skulle bli att vi inte kan fortsätta produktionen och då går en massa jobb förlorade.

Tält sätts upp för underhållsarbetarna på industritomten och extra baracker för toalettbesök med mera. 

- Vårt ansvar slutar inte när de går utanför grindarna men vi kan inte bygga tält och ha coronavakter över hela Kalix. Vi uppmanar dem att följa alla föreskrifter som finns. Det är vuxna människor det handlar om. Sen har restaurangerna och hotellen eget ansvar också, säger Louise Bjarke.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096