23948sdkhjf

Smittskyddsläkaren inte så säker på att smittan härrör från underhållsstoppet

Gällivare kommun kallar det en samhällsfarlig spridning av Covid-19 i kommunen. Detta efter att Region Norrbotten redovisat oroväckande hög frekvens av insjuknande under midsommarveckan.

I SVT beskyllde smittskyddsläkare Anders Nystedt till en början gruvjätten LKAB för att smittspridningen skulle härröra från företagets senaste underhållsstopp i slutet av maj. Efter ett möte med gruvbolaget låter det annorlunda.

– Det är inte jättemycket att gnälla om och jag har svårt att vara kritisk mot dem. Hade handlingsplanerna följts till punkt och pricka hade det aldrig skett. De allra flesta har skött sig på jobbet. Det har funnits separerade omklädningsrum, duschar och de har haft arbetstider där de inte träffats så mycket, säger Anders Nystedt nu till SVT.

Han säger att det inte går att slå fast att smittan kom från LKAB till hundra procent och att det rört sig mycket folk ute i samhället.

– Jag har fått in många rapporter om hur det var på samhället. Jättemycket folk på restauranger, uteserveringar, affärer.

- I förra veckan gav smittskyddsläkaren uttryck för att han var i det närmaste kristallklar över att smittan härrör från LKABs underhållsstopp. Vi har inte kunnat se den tydliga kopplingen och tycker att det krävs en bättre förklaring och gärna en analys på det, säger LKABs tillförordnade presschef Fredrik Björkenwall till SVT och fortsätter:

- Vi kommer att genomföra intervjuer med medarbetare som har varit med om underhållsstoppet och därigenom kanske kunna utkristallisera vad som varit bra och vad som gått mindre bra. Deras upplevelser helt enkelt. Det kommer nya repstopp och dem behöver vi genomföra för att hålla igång verksamheten. Givetvis vill inte vi att någon kollega ska bli smittad av covid och heller inte någon ute i samhället så vi kommer att göra vad vi kan för att bromsa smittspridningen.

För oss berättar han också att det går åt rätt håll.

- Vad jag glädjande kan berätta är att vi idag har ett tiotal konstaterade fall gentemot trettio för mindre än en vecka sedan. Vi är på rätt väg men vill inte vara med om detta igen och gör vårt yttersta för att det inte ska ske, berättar Fredrik Björkenwall för U&D.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094