23948sdkhjf

Smarta sensorer säkrar driften på massafabriken

Från periodiskt till preventivt underhåll. På Waggeryd cell installeras just nu 146 stycken ABB Ability smart sensor från teknikbolaget ABB för övervakning av kritiska drifter i massabruket.

Med smarta sensorer automatiseras underhållet i massabruket och traditionella motorer och lager omvandlas till smarta, trådlöst anslutna enheter. Verksamheten säkras samtidigt från kostsamma produktionsstopp.

- Nu kommer vi att kunna övervaka och tidigt identifiera problem, innan några processer stoppas. Hela vår produktion är en lång lina, och det räcker att en drift ska fallera för att allt ska stanna. Varje stopp som vi kan undvika är värt mycket pengar, säger Andreas Råvik, fabrikschef på Waggeryd cell.

Företaget producerar 180 000 årston pappersmassa. Främst blir det kartong och en stor del av produktionen går på export. Produktionen ökar stadigt, men den internationella konkurrensen är tuff och marginalerna små. Något utrymme för oplanerade stopp i produktionen finns inte.

- Tidigare har vi haft manuella kontroller, men det blir långt mellan dem. Nu kommer kritiska delar av anläggningen att automatiskt övervakas dygnet runt. Vi kommer att se ändringar i trender som vi kan styra underhåll och åtgärder efter, säger Tommy Bäckman, ansvarig för mekanik och underhåll på Waggeryd cell.

- Med den information vi får från sensorerna så kan vi öka den interna kunskapen om driften. Det gör oss starkare, säger Andreas Råvik.

Sensorerna  övervakar bland annat pumpar, fläktar, transportband, raffinörer och växellådor. De mäter driftskritiska parametrar som effektförbrukning, varvtal, frekvenser och temperaturer. Data analyseras via en säker molntjänst, och ABB följer upp såväl larmande sensorer som trender över tid.

- Med ABB Ability smart sensor kan vi mäta, ta hand om data och reagera i tid. Ser vi en stigande trend så kan det vara ett lager som behöver smörjas eller något som behöver skruvas fast. Men det kan också vara större problem på gång där det krävs en insats för att förhindra haveri, säger Gustav Zackrisson, säljare på ABB Motor- och generatorservice och fortsätter:

- Nu har Waggeryd cell minskat risken för oplanerade driftstopp, samtidigt som de sänker underhållskostnaderna och förlänger utrustningens livslängd. De har fått nya förutsättningar att arbeta med förebyggande underhåll och att optimera massabrukets prestanda. ABB har hela kedjan från produktion av motorer till service av dem. 

I det serviceavtal som Waggeryd cell skrivit med ABB ingår kvartalsrapporter med anläggningens status och rekommendationer. I årsrapporten ingår även en energianalys med kartläggning av anläggningens energiutnyttjande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096