23948sdkhjf

De genomskådar betongen

De har bestämt sig för att förändra den svenska marknaden genom att starta betongkonsultbolaget Northscan. 

Martin Roos och Mathias Amnebo har under de senaste åren arbetat som konsulterande ingenjörer. Rollen var att hjälpa byggkonstruktörer och byggen med att välja rätt produkter och tjänster. De kom efterhand fram till att den svenska bygg- och fastighetsmarknaden inte använder sig av samma metoder som är vanligt förekommande i många andra länder. 

- Underlagen vid ombyggnadsprojekt var ofta undermåliga och ofta kom frågor om armeringens läge och storlek, betongens tillstånd och riskerna med korrosion, säger Martin Roos. 

- Utomlands används i stor utsträckning olika typer av skanningstekniker för att få en bättre förståelse för vad som finns inne i betongen, säger Mathias Amnebo och fortsätter:

- Men då denna utrustning är dyr och kräver omfattande kunskap av betong och hur man analyserar den data man får ut, krävs det både att man har bra beläggning på utrustningen samt rätt kompetens för att utföra jobbet korrekt. 

Entreprenören Jamshid Lodhi har under de senaste åren varit involverad i flera olika bolag som levererar både tjänster och produkter till byggbranschen. Han hade samma funderingar och våren 2020 korsades deras vägar.

Tillsammans bestämde de sig för att förändra den svenska marknaden. Därmed var förutsättningarna för trions betongkonsultbolag Northscan klara.  

Bolaget fokuserar på oförstörande provningsmetoder för analys av betongkonstruktioner, varav en är betongskanning. 

- Tack vare olika skanningstekniker är vi inte begränsade till metalliska föremål nära ytan så som armeringsjärn utan även plaströr, elledningar, och spännarmering kan lokaliseras, säger Martin Roos. 

Förutom betongskanning erbjuder företaget också tjänster inom korrosionsanalys där bland annat kloridhaltsmätning, karbonatiseringsdjup, och elektrokemisk potential är en del av en tillståndsbedömning. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078