23948sdkhjf

Nu gäller skärpta krav på reservkraft för alla

Men - vänta nu här, kom inte PTS föreskrifter om driftsäkerhet redan för fem år sedan? Jo, och de har gällt fullt ut vid nyanläggning eller när förändringar genomförts. Men först nu gäller de fullt ut för alla.

Föreskrifterna beskriver vilka åtgärder som operatörer ska vidta för att nät och tjänster ska uppnå en grundläggande nivå av driftsäkerhet. Operatörerna ska bland annat se till att viktiga tillgångar och förbindelser säkerställs med olika nivåer av redundans, däribland reservkraft till mobilnäten.

PTS bedömde dock vissa åtgärder som mycket kostsamma för operatörerna att genomföra. Att i förtid byta ut ett stort antal fungerande batterier skulle också innebära miljöpåverkan.

– Kraven på reservkraft och redundans innebar att operatörerna behövde göra stora investeringar i ny utrustning. PTS har därför haft övergångsregler som inneburit att operatörerna fått fem år på sig att genomföra lämpliga åtgärder, säger Anna Montelius, enhetschef på PTS. 

Reglerna innebär bland annat krav på redundans för särskilt viktiga tillgångar. Vidare krävs reservkraft för viktiga delar i näten som räcker upp till 24 timmar vid strömavbrott. Kraven är högre ju fler anslutningar som skulle drabbas av ett avbrott.

För mobiloperatörerna finns ytterligare ett reservkraftskrav. Här gäller att, oavsett hur många som skulle drabbas av ett strömavbrott, så ska reservkraften räcka minst en timme i tätort och minst fyra timmar i glesbygd, utan att täckningen påverkas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078