23948sdkhjf

AI-lösningar för industriell tillämpning

Självkörande bilar och autonoma fabriksrobotar har snabbt gått från idéer till praktisk tillämpning. Marknaden för artificiell intelligens är stor - inte minst inom tillverkningsindustrin.

Automation Region är en centrumbildning vid Mälardalens högskola som bland annat arbetar för att marknadsföra svensk automationskompetens. De bjöd in till ett webbseminarie där Mark Hammarstedt, Enterprise AI Sales på elektronikföretaget Nvidia föreläste.

Varför menade han att det är inom den tillverkande industrin AI har sin största potential?

- Om vi tittar på den tillverkande industrin och AIs potentiella inverkan på den ... tekniken är på plats, maskinerna, fordonen och fabrikerna är redo för att tillämpa AI då ser vi att den största potentialen för AI är inom just tillverkande industri. 

- Skälet till detta är bland annat en åldrande population. Man har  inte riktigt på företagssidan lyckats att  utbilda om och rekrytera folk för att arbeta i fabrikerna. Man ställer större krav på arbetarna idag. Detta innebär en utmaning för många företag.

- Tittar vi på maskinerna och fabrikerna så är de i många fall uppkopplade. Det finns sensorer lite överallt och det gör att det finns tillgänglig data att arbeta med. Det finns Internet of things, Iot-lösningar därute som möjliggör realtidsanalys.

- Kvalitetstänket hos oss som kunder har blivit lite större, vi kräver mer av våra leverantörer idag som en konsekvens av den här ökande tekniska utvecklingen.  Vi ser också att utrustningen ute i fabrikerna blir dyrare. De blir mer avancerade och med detta så kommer även kravt på att de ska hålla längre.

- Vi ser hur 3D-printing och ökad användning av  robotar möjliggör nya affärsmodeller ute hos kunderna  och vi ser även att speciella krav för speciella marknader gör att många tillverkande företag måste ställa om för att kunna producera  mindre kvantiteter av en speciell enhet.

Han talade om förebyggande underhåll.

- Det här är den mest mogna lösningen skulle jag vilja säga. Jag har själv arbetat med innovation inom den tillverkande industrin de senaste sex åren. Förebyggande underhåll är väldigt vanligt. Man vill förlänga livscykeln, förbättra kvalitén i det man själv producerar. Man vill även kunna förbättra sin serviceaffär genom att minska ledtiden, underhållskostnaden, livcykeln på produkten genom att gå in och laga saker innan de går helt sönder. Det finns även en effektivitets- och säkerhetsaspekt i detta.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094