23948sdkhjf

Käppalaverkets 150 meter höga skorsten spricker

Käppalaverkets 150 meter höga skorsten i Gåshaga på Lidingö är en för många välkänd siluett. Nu är den drygt 20 år gamla ventilationsskorstenen i behov av renovering.

Skorstenen används för ventilering av frånluft från reningsverket. Den är byggd med hjälp av glidformsgjutning - och flera synliga sprickor löper utmed ytan.

Läs också: Bruket digitaliserar underhållet

Konsultföretaget Cowi har fått i uppdrag att genomföra en besiktning och föreslå metod för att reparera skador och säkerställa skorstenens hållbarhet.

– Vi kommer använda oss av en avancerad besiktningsmetod där vi åker upp genom en hiss på insidan och sen firar oss ner med klättringsutrustning längst skorstenen yttersidor. Vindförhållandena kommer vara avgörande för hur arbetet genomförs, säger Stefan Tyrbo, gruppchef för Byggteknik på Cowis Stockholmskontor.

I området kring Käppalaverket finns bostäder. Därmed ställs höga krav på att lukt från verksamheten inte ska störa. 

I Cowis uppdrag som huvudkonsult ingår att besikta skorstenen i sin helhet, att göra arbetsmiljöplan för besiktningsuppdraget och för det efterföljande bygguppdraget. Det ingår även i uppdraget att vara byggledare för renoveringen av skorstenen.

De kommer att göra konstruktionsberäkningar för att verifiera den befintliga skorstenens hållbarhet och tillsammans med beställaren utarbeta förslag till anpassad reparationsmetod.

Uppdragets första fas beräknas vara klar i september 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094