23948sdkhjf

SKF drar tillbaka permitteringar

Under torsdagen kom förtydligande om att Tillväxtverket inte kommer att dela ut ersättning för korttidsarbete till företag som samtidigt gör aktieutdelningar.

- Ser vi att ett företag som fått stödet agerar på ett sätt som visar att de inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge, till exempel genom att göra aktieutdelningar,kommer vi att reglera stödet och kräva återbetalning, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör.

Innebär förtydligandet att det inte under några somhelst omständigheter kan betalas ut ersättning för korttidsarbete till företag som delar ut något till aktieägarna? 

- Det generella svaret är nej. Men vi kommer att titta vidare på vilka konsekvenser det kan få för mindre företag. Det man ska ha intygat till oss är att man hamnat i en svår ekonomisk situation. Att det är en ekonomisk kris i företaget. Har man en jättestor kassa som gör att man kan göra utdelningar - då kanske man inte har hamnat i en ekonomisk kris, säger Tillväxtverkets pressansvarige Niklas Kjellberg till U&D.

Han kan inte svara på om det är många - men ett företag som drar tillbaka sin ansökan om ersättning för korttidspermittering efter förtydligandet är SKF. Företaget hade ansökt om 40 miljoner. Beslutet innebär att 1650 anställda inte längre är permitterade.

- Permitteringarna har till stor del varit tjänstemän kopplade till huvudkontoret som varit korttidspermitterade till mellan 40 och 80 procent, berättar SKFs presschef Theo Kjellberg för U&D.

Har reglerna för vad som gäller för att få ersättning varit otydliga tycker ni?

- Vi har hela tiden sagt att vi följer och respekterar Tillväxtverkets beslut och agerar därefter. Vår ansökan fick preliminärt godkännande men när Tillväxtverket nu väljer att ändra sin bedömning respekterar vi det och kommer därför inte söka något stöd. 

Sandvik påverkas inte av förtydligandet.

- Sandviks styrelse drog den 7 april tillbaka sitt tidigare utdelningsförslag inför stämman – som förra veckan beslutade i linje med förslaget att inte lämna någon utdelning. Vi påverkas därför inte av detta förtydligande, berättar Sandviks presschef Martin Blomgren för U&D.

Han kan inte säga om en utdelning sker längre fram eller inte. 

- Det är en styrelsefråga och det besked som gavs i samband med det förändrade förslaget inför stämman var att ”när marknaden har stabiliserats och företagets finansiella ställning medger det är det styrelsens avsikt att åter utvärdera situationen.”

Vi frågar Tillväxtverkets presschef:

När är det okej för företagen som beviljats ersättning att göra aktieutdelningar?

- Det går inte att svara på. Vi måste titta närmare på det. Det är svårt att säga att man aldrig får göra en aktieutdelning eller att man inte fick göra en aktieutdelning 2015. Det finns ett tidsspann vi behöver titta närmare på och definiera. Det vi sagt i första hand är - under stödets gång.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062