23948sdkhjf

Lågprisrekord på el

Elpriserna på den nordiska elbörsen Nordpool är de lägsta på tjugo år enligt elbolaget Bixias elprisrapport. 

Trots en relativt kall vår är elpriset rekordlågt. Det beror på att tillgången på el är mycket god, framförallt då vattenkraftsproducenterna fortsätter att förbereda för snösmältningen och den annalkande tillrinningen. Samtidigt är efterfrågan på el något lägre än normalt till följd av coronapandemin och lägre industriell aktivitet, men endast några få procent lägre och alls inte så mycket som i Europa. 

– Elpriset kunde varit ännu lägre om vi inte handlade i euro. Vid den förra bottennoteringen på elbörsen, år 2000, kostade en euro cirka 8.30 kronor, idag ligger den på 10.60 kronor, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia. 

– Den utdragna våren gör att de stora snömassorna i främst Norge smälter sakta och vårfloden blir därmed något förskjuten, vilket gör att tillgången på vattenkraft blir stabil och det kommer hålla nere spotpriset på Nordpool under maj. Värt att notera är skillnaden i elområdespriser mellan norra och södra Sverige, en följd av inlåst kraft och flaskhalsar i överföringskapaciteten, säger Johan Sigvardsson. 

Under april stod vattenkraften för 58 procent av elproduktionen, kärnkraften stod för 17 procent och vindkraften för 12 procent. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094