23948sdkhjf

Störningsreserven utökas

Den finns där för att säkerställa normaldriften. Störningsreserven ska kunna aktiveras för att få systemet i balans. Och nu har Svenska kraftnät beslutat att utöka den.

Myndigheten Svenska kraftnät ansvarar för att kraftsystemet alltid kan hantera störningar och snabbt återställa elsystemet till normaldrift. Det skulle exempelvis kunna bli aktuellt om en stor energiproducent som kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 skulle slockna. 

Bixia har tilldelats uppdraget att utöka störningsreserven med Växjö Energi som underleverantör. Det innebär att de blir en del av Sveriges viktiga elreserv. Det innebär också att Sandviksverket, som ägs av Växjö Energi, står för produktionen och Bixia för balansansvaret och därmed leveransen till nätet om reserven behöver aktiveras.  

– Vi har ett långt och framgångsrikt samarbete med Växjö Energi och är mycket stolta över att vara en del i den svenska beredskapen. Det ställer förstås höga krav, om Svenska kraftnät ringer ska vi kunna leverera elen inom 15 minuter. Men tillsammans är vi är väl rustade för uppdraget, säger Stefan Braun, vice vd på Bixia. 

Störningsreserven, som inte ska förväxlas med effektreserven, består i dag av en installerad effekt på 1350 megawatt i Sveriges två södra elområden, SE3 och SE4. Enligt avtalet med Bixia ska Sandviksverket om det behövs leverera 5 megawatt. 

– Vi arbetar nu för att förbereda såväl teknik och verk som medarbetare och rutiner. Det är ett viktigt och utvecklande uppdrag för både våra medarbetare och företaget i stort, säger Erik Tellgren, vd på Växjö Energi. 

Avtalet gäller från den 1 juni i år och ett år framåt. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125