23948sdkhjf

Kärnkraftsverkets revision förlängs

Den årliga revisionen på Oskarshamn 3, 03 förlängs med tre veckor. Med en utökad revisionstid vill OKG och styrelsen bland annat ta höjd för Folkhälsomyndighetens riktlinjer för Coronapandemin, och begränsa antalet personer som arbetar samtidigt på anläggningen.

Kärnkraftsrevisioner är en slags årlig besiktning av reaktorerna, med påfyllning av nytt kärnbränsle och allmänt underhåll. Dessa arbeten förläggs under sommaren när efterfrågan på el är låg, för att säkra drift till hösten när elbehovet ökar igen.

Årets revision av O3 är tidsmässigt längre än normalt, eftersom säkerhetssystemet Oberoende Härdkylning, OBH ska installeras utöver traditionella åtaganden som görs under en revision.

I samband med installationen kommer ett stort antal extra personer att behövas, varav flera med nyckelkompetenser. Totalt ska 800 personer utöver ordinarie personal arbeta med revisionen.

- Årets revision är unik på många sätt. Inte minst för att vi ska installera ett helt nytt säkerhetssystem som kräver internationell kompetens och många extra personer på anläggningen. Samtidigt måste vi förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer, vilket vi gör genom att reducera antalet personer som arbetar samtidigt på anläggningen, säger Jan Karjalainen, tillförordnad vd på OKG och fortsätter:

- Därför är jag mycket nöjd med att styrelsen har godtagit vår begäran om en förlängd revisionstid. Med den valda strategin kan vi erbjuda en tryggare arbetsplats för våra medarbetare och leverantörer, samtidigt som vi får en större tidsmarginal att genomföra en komplex installation av oberoende härdkylning.

Enligt Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige och representant för majoritetsägaren, var styrelsen enig i sitt beslut.

- Vi är medvetna om den viktiga roll som kärnkraften spelar både för samhället och industrin. Installationen av OBH är ett myndighetskrav för fortsatt drift efter 2020. Genom att tidigarelägga revisionen minskar vi risken för förseningar i projektet som kan fördröja uppstarten av reaktorn i höst. Med den valda strategin säkerställer vi en trygg arbetsplats och tillgången på stabil fossilfri el till dess behovet är som störst, säger Johan Svenningsson.

Enligt den tidigare tidplanen skulle revisionen ha startat den 22 augusti, för att avslutas den 26 oktober. Nu påbörjas revisionen redan den 1 augusti med fortsatt slutdatum den 26 oktober.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.115