23948sdkhjf

Anläggningen för högflödesrening är klar

Nu är den äntligen klar - anläggningen för högflödesrening i Käppalaverket. 

– Byggandet av anläggningarna har tagit lång tid och inneburit störningar för de närboende. Men nu ser vi äntligen resultatet, två effektiva och moderna anläggningsdelar som aktivt bidrar till en bättre miljö, dels i form av minskade utsläpp av näringsämnen till Östersjön och dels i form av en mer stabil biogasproduktion, säger Linda Åmand, produktionschef på Käppalaförbundet.

I den nya anläggning som Käppalaförbundet tagit i drift kan en del av avloppsvattnet snabbrenas vid höga flöden in till verket Det kan vara vid kraftiga regn och snösmältning. Med anläggningen på plats undviker förbundet att brädda, det vill säga att släppa ut avloppsvatten som bara är grovrenat.

Arbetet med att bygga den nya anläggningen har varit omfattande och pågått sedan 2016. Det har innefattat sprängningsarbete, betong- och gjutarbete och processinstallationer. Arbetet har genomförts under drift och det har krävts god samordning då många aktörer har jobbat sida vid sida på en liten yta.

Förutom anläggningen för högflödesrening har förbundet under samma period också byggt en tredje rötkammare som nyligen har tagits i drift. I rötkamrarna rötas slammet som blir kvar från reningsprocessen och biogas bildas. Biogasen uppgraderas till fordonsgas och säljs till SL som använder den som bränsle i bussar. En tredje rötkammare skapar redundans och stabilitet i förbundets slam- och biogasproduktion.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078