23948sdkhjf

Flygtrafiken till Norrland och Gotland igång igen

Sådär ja, nu är Trafikverkets upphandling av flygtrafik klar. Det blir Amapola flyg som ska utföra trafiken. Och SAS.

Den pågående spridningen av coronaviruset har medfört ett stort passagerarbortfall för flyget och lett till en kraftigt neddragen, och i vissa fall, upphörd flygtrafik.

Därför fick Trafikverket den 7 april i uppdrag av regeringen att upphandla flygtrafik till sju norrländska orter och till Visby för att säkerställa en grundläggande tillgänglighet för Norrland och Gotland genom flyg till och från Arlanda.

– Med denna upphandling säkerställer vi resemöjligheter som är nödvändiga för hälso- och sjukvården och andra samhällsviktiga funktioner, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Amapola flyg kommer att trafikera sträckorna Arlanda–Visby–Arlanda–Sundsvall–Örnsköldsvik–Östersund–Östersund–Örnsköldsvik-Sundsvall–Arlanda samt Arlanda–Umeå–Skellefteå–Luleå–Kiruna–Kiruna–Luleå–Skellefteå–Umeå–Arlanda.

Den upphandlade flygtrafiken startar den 20 april. Avtalet förlängs vid behov en månad i taget, och som längst till och med 6 september 2020.

I upphandlingen ingår att om kommersiell trafik återupptas upphör den upphandlade trafiken. Och eftersom SAS meddelat Trafikverket att de kommer att flyga kommersiellt från Arlanda till Kiruna, Luleå och Umeå från och med måndagen den 20 april undantas dessa linjer från den trafik Trafikverket upphandlar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.204