23948sdkhjf

Nya korta YH-utbildningar ger djupare kompetens

De är här nu. De korta utbildningarna som hjälper dig förnya din kunskap, leder till mer avancerade arbetsuppgifter eller tar dig till en helt ny yrkesbana.

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat 100 nya korta YH-utbildningar i form av kurser och kurspaket. Med start nu.

- Besluten ger yrkeshögskolorna rätt att starta utbildningarna så fort som möjligt, säger myndighetens generaldirektör Thomas Persson.

Det är 7000 nya platser som öppnas upp för att utveckla yrkeshögskolans flexibilitet och utbildningsformens möjlighet att svara mot behov av fördjupad, breddad eller förnyad kompetens i arbetslivet.

- Yrkeshögskolan har byggts ut kraftigt de senaste åren. Nu utvecklar vi utbildningsformen i en riktning som länge efterfrågats av arbetslivet. Med kortare YH-utbildningar och större flexibilitet kommer yrkeshögskolan bli relevant för fler än någonsin. Denna förändring kommer dessutom i en tid då behovet av omställningsmöjligheter är mycket stort, säger Thomas Persson.

Vem kan gå en sådan utbildning?

- Utbildningarna riktar sig till dem som behöver förnya sin kompetens för att behålla sitt arbete, men även för att gå vidare till nya mer avancerade arbetsuppgifter eller byta bana i arbetslivet, säger Thomas Persson.

Inom vilka områden finns utbildningarna?

Myndigheten har prioriterat utbildningar inriktade mot framtida behov av kompetens inom digitalisering, automatisering, energieffektivisering, klimatomställning och hållbarhet. Här finns exempelvis utbildningar inom välfärdsteknik, dataanalys, cybersäkerhet, fastighetsautomation, men även utbildningar inom smarta elnät och hållbar utveckling inom textil och mode.

Hur var det då med längden på utbildningarna?

Utbildningarna är flexibla när det kommer till studieform och studietakt. De är dessutom olika långa, bland de beviljade utbildningarna finns allt från de som motsvarar en veckas studier till närmare ett halvår.

Det är möjligt för yrkeshögskolorna - utbildningsanordnarna att starta utbildningarna så snart de kan och besluten gäller fram till den 30 juni 2022.

Satsningen omfattar cirka 46 miljoner kronor för 2020 och cirka 72 miljoner kronor för 2021. Det resulterar i drygt 7000 studerande under perioden 2020-2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14