23948sdkhjf

Statsministern: Inte tillräcklig beredskap

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) menar att Sveriges beredskap inte är tillräcklig. Det gäller både cybersäkerhet, vattenförsörjning, försvar och sjukvård. I en intervju med SVT berättar han vad som nu görs för att höja beredskapen.

– Den har inte varit tillräckligt bra, och det är nog uppenbart för alla i många olika aspekter. Det är därför som vi har antagit en nationell säkerhetsstrategi, och där ingår perspektiv som har med allt från vattenförsörjning till cybersäkerhet att göra. Men också sjukvården – är vi tillräckligt riggade för en kris? Vi har påbörjat ett arbete, och jag är även här glad att det finns en bred samsyn politiskt om att vi måste stärka vårt civilförsvar och totaltförsvar, säger statsministern till SVT.

Han säger att även försvarsberedningen var överens om det.

- Nu ska vi se till att vi gör det vartefter och så får vi se till att dra slutsatser också från den här krisen för att lära oss vad som då behövs.

I intervjun framkommer det att beredskapen successivt har avvecklats under tre decennier - efter Kalla kriget.

- Då är jag också glad att vi har en bred samsyn om att vi ska förstärka vårt civilförsvar och höja beredskapen inför många olika kriser. Vi kommer dock, tror jag, inte att kunna förutse alla händelser som kan uppstå men vi måste se till att så gott vi kan vara förberedda på att kunna skydda människor och se till att vi har ett säkert land så gott det går.

Nu ska den nationella säkerhetsstrategin utvecklas.

– Vi såg när vi tillträdde att det inte fanns något på det här, det var därför den nationella säkerhetsstrategin antogs 2017. Så den arbetade vi fram för att se vilka perspektiv vi behövde tänka på. Allt från vatten, elförsörjning, transporter, men också sjukvården. Nu måste vi utveckla den så vi kan höja beredskapen, säger statsministern till SVT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141