23948sdkhjf

Anpassat smörjmedel minskar underhållsbehovet

ES Power äger mer än 40 vindkraftverk och ansvarar för driften av ytterligare ett 20-tal. För två år sedan satte företaget igång att byta ut traditionella smörjmedelsprodukter i sina kraftverk mot alternativ som är avsedda för vindkraftverk.

- De specialsmörjmedel vi köper blir i längden billigare, eftersom vi kan minska på underhållet. Det handlar bara om att ha lite längre perspektiv än enbart precis inköpsstunden, säger Erik Josefsson, ES Power.

Många kraftverk finns där klimatet kan vara tufft, som offshore och i norra Sverige, och med stort vindtryck följer höga belastningar som ställer hårda krav på oljan. Nyckeln till en längre hållbarhet är att smörjmedlen är anpassade för ändamålet.

En lång hållbarhet leder till att det går åt mindre olja, i och med att det går att öka tiden mellan att vindkraftverken behöver service. Något som ger många fördelar i fråga om bättre arbetsmiljö, minskat slitage och lägre kostnader.

En av dem som tillverkar smörjmedel som är specialanpassade för vindkraftverk är Klüber Lubrication. Johan Erwill förklarar hur det kan fungera.

- Ett exempel på smartare användning är att det går att spara mycket smörjmedel vid byte av olja i växellådan. Det går då att tillsätta en särskild olja till den befintliga växellådsoljan och som rengör oljesystemet innan oljan ersätts med ny olja. Fördelen med detta är också att kraftverket går att använda i full produktion under bytestiden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094