23948sdkhjf

Borrningen i Viscaria pausas för underhållsarbete

Styrelsen i Copperstone har efter 7 580 meter och åtta månaders samarbete med leverantören Kati beslutat att ta en temporär paus i kärnborrningsprogrammet i Viscaria utanför Kiruna.

Nu ska underhållsarbete av Katis rigg utföras. Men innan Kati tar hem sin borrigg för underhåll kommer borrningen av VDD0215 att avslutas, vilket kommer att innebära att denna fas på D-zonen norr är avklarad.

Vi har pratat med Copperstones vd Michael Mattsson. Han ser med spänning på framtiden och kan till och med se fördelar med pausen.

Varför beslutade ni er för att utföra underhållsarbete just nu?

- Vi har i princip borrat varje dag sedan den 14 september förutom julen och ett par kortare tekniska stopp. Nu kommer Kati att underhålla sin rigg vilket är enligt avtal. Vi har borrat åtta kilometer enligt första delen av ett stort avsiktskontrakt.

Det var dags för underhåll med andra ord. För det är inte lite mineral som borrats fram.

- Vi har tillsammans med våra föregångare och huvudägare investerat 280 miljoner i Viscaria. Viscaria i dess nuvarande konstellation togs över efter att Outokumpu 1997 lagt ned gruvan.

Gruvan hade då producerat 275 000 ton koppar med snitthalt 2,3 procent koppar. Det motsvarar tio gånger halten på Europas största koppargruva, Aitik i Gällivare.

- På den tiden fanns det i stort sett inga mineraltillgångar kvar på grund av ett kopparpris som var på bråkdelar av dagens och att prospekteringsborrningar därmed inte gjordes på slutet. Nu har vi borrat fram 600 000 ton koppar som vi ska ta till produktion. Det är stora mängder. Det är det som gör det så spännande, säger han entusiastiskt.

Delvis var det på grund av planerat underhåll men pausen beror också på coronakrisen. Även om Copperstone inte har några stora kostnadsposter måste de förhålla sig till omvärlden.

- Det är oerhört dynamiskt att driva ett mindre bolag. Man kan inte alltid säga vad som leder till det ena och till det andra. Vi ser att världen står i lågor och då kan vi inte tokgasa. Trots att vi har en låg kostnadskostym behöver vi se till att ha en finansiering innan gruvan öppnar. Det är inte lika enkelt för oss heller nu.

Så pausen behöver inte betyda något negativt för er verksamhet?

- Nej, tvärtom. Vi får ju tid att gå igenom all data från de åtta kilometer vi borrat. Det är en hel del. Vi hade hittat 600 000 ton koppar. Nu har vi dessutom hittat över åttio meter med koppar som har en hög halt i en malmåder som det inte brutits i tidigare.

Det finns god förhoppning om att hitta nya mineralresurser också.

- Nu ser vi över var vi ska borra nästa gång när vi kommer tillbaka, allt i nära samarbete och med hänsyn till omgivningen och det lokala samhället. Vi siktar på mer än 200 arbetstillfällen i Kiruna på en treårsperiod, avslutar Michael Mattsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.203